Skip links

Informatie over kansrijke beroepen

Niet in elke beroepsgroep is evenveel werk te vinden

Wanneer er sprake is van veel vraag door werkgevers en weinig aanbod van werknemers hebben we het over een krapteberoep. Zoekt u werk in een krapteberoep? Dan heeft u meer kans op een baan.

Overzicht krapteberoepen

In de volgende beroepen is er een goede kans op het vinden van een baan.

  1. Monteur
  2. Lasser
  3. CNC-verspaner
  4. Opticien
  5. Wijkverpleegkundige
  6. Systeemanalist
  7. Docent wiskunde
  8. Procestechnoloog
  9. Data-architect
  10. Registeraccountant

Op lager niveau ontstaat in de metaal een behoorlijke vraag. Dit komt door de vergrijzing, maar ook omdat de economie verder aantrekt. Op middelbaar niveau zijn er vooral kansen in technische functies. Door verregaande automatisering en innovatie verschuift het gevraagde niveau wel naar mbo 3 of 4 of zelfs hbo. Ook op hoger en wetenschappelijk niveau zijn de perspectieven goed als u werk zoekt in specifieke technische functies, maar ook in andere vakgebieden. Bijvoorbeeld de financiële dienstverlening, zorg en onderwijs.

Alternatieven voor beroepen met kleine kans op werk

Natuurlijk zijn er ook beroepen met een kleine kans op werk. In Twente zijn er veel mensen die een baan zoeken als productiemedewerker, administratief medewerker of receptionist. Voor deze beroepen zijn er veel meer werkzoekenden dan vacatures.

In de tabel hiernaast vindt u een aantal alternatieve beroepen die meer kans op werk bieden. Sommige beroepen liggen op een iets hoger niveau dan het oorspronkelijke niveau. Het kan dan nodig zijn om bij te scholen. Meer weten hierover? Kijk op de pagina over om- en bijscholing.