Skip links

Mensen helpen van de bijstand naar betaald werk

Het lezen van een krantenartikel houdt bij sommigen niet op bij ‘alleen lezen’. Dat geldt ook voor Nancy Spijker. Na het lezen van een artikel over asbestsanering, besloot zij de spreekwoordelijke werkhandschoenen aan te trekken en een project op te starten. Het gevolg? Ruim 35 bijstandsgerechtigden zijn dankzij haar project opgeleid en werkzaam als asbestsaneerder.

Nancy is eigenaresse van Carrière uitzendbureau. Het is haar werk en passie om werkzoekenden en werkgevers met elkaar te verbinden. Na het lezen van het artikel over een tekort aan asbestsaneerders in Twente, ging dan ook meteen een belletje rinkelen. “Daar kunnen we iets aan doen!”, dacht ze.

Eén aanspreekpunt
Asbestsaneerder word je niet zomaar. Dat vraagt om de nodige kennis, specialisaties en zeker ook om motivatie. “Na het lezen van het artikel heb ik contact gezocht met de gemeente Twenterand en de gemeente Enschede. Zij zagen wat in het project en samen hebben we het verder vormgegeven en uitgerold. De werkcoaches van de gemeentes kijken op basis van een aantal ‘harde criteria’ welke bijstandsgerechtigden in aanmerking komen voor een baan als asbestsaneerder. Vervolgens komen zij bij mij op gesprek en als ik inschat dat iemand geschikt is voor het vak, regel ik een opleiding, medische keuring, werkkleding en materialen. Na het behalen van de opleiding, en gedurende het hele traject begeleid ik de kandidaat intensief en blijf ik hun eerste aanspreekpunt. ”

70 procent een baan
Na het afronden van de opleiding krijgen de kandidaten een halfjaarcontract bij Carrière Twente en zorgt Nancy voor een geschikte werkplaats. Hiervoor werkt Nancy samen met meer dan tien asbestsaneringsbedrijven in Twente. Nancy: “Er vindt regelmatig overleg plaats met de kandidaten en de bedrijven om de eerste maanden zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Er moeten opdrachten worden uitgevoerd en er moet een minimaal aantal uren gesaneerd worden. Na een half jaar kan de kandidaat het opleidingstraject dan afronden met een soort eindexamen. Als hij hiervoor slaagt, is hij vakvolwassen en kan hij zelfstandig aan de slag als saneerder. Ongeveer 70 procent slaagt voor dit opleidingstraject.”

Samenwerking
Nancy startte in oktober 2014 met de voorbereidingen van het project. En slechts twee-en-een-half jaar later is het succes al zichtbaar. “Dankzij een goede samenwerking met de gemeentes, asbestsaneringsbedrijven in de buurt en Werkplein Twente die het project bij kandidaten onder de aandacht brengt, konden in juli 2015 de eerste werknemers, opgeleid en wel, aan de slag. Inmiddels zijn ruim 35 mensen vanuit dit project werkzaam als asbestsaneerder”. Sommigen van hen krijgen na een half jaar een contract aangeboden binnen het bedrijf, anderen blijven via Carrière uitzendbureau aan het werk.

Leave a comment