Skip links

Steeds meer duurzame werkplekken bij Carel Lurvink

Een schone en veilige werkomgeving; daar staat Carel Lurvink voor. Niet alleen voor hun klanten, maar ook voor hun eigen personeel. Duurzaam ondernemen staat dan ook hoog in het vaandel bij de servicegerichte groothandel uit Enschede. “Carel Lurvink is een echt familiebedrijf. Netjes en fatsoenlijk met onze mensen en omgeving omgaan, nu en in de toekomst; dat vinden we belangrijk. Het zit als het ware in ons groene bloed”, vertelt Floortje Koobs, HR Manager bij Carel Lurvink.

Duurzame werkplekken
Een aantal jaren geleden ontstond binnen Carel Lurvink de wens voor duurzame werkplekken. “Toen ons warehouse werd uitgebreid, hebben we bewust gekeken naar werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, legt Floortje uit. Er werd een jongen vanuit de Wajong aangenomen, waarmee direct een goede klik was. “Het is een gouden match. Hij pakt zijn werkzaamheden erg goed op, denkt met ons mee en houdt ons een spiegel voor. Wij noemen hem zelfs onze ‘Mister MVO’, omdat hij afval scheiden en recycling enorm belangrijk vindt. Het is fijn om te zien dat hij hierin opleeft. Daarom geven wij hem hier ook alle ruimte voor.”

Perfecte match
Een juiste match is essentieel. Zeker bij het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarom zoekt Carel Lurvink actief de samenwerking met Werkplein Twente. Floortje vertelt: “Via Werkplein Twente kwamen wij in contact met 56-plusser uit de WIA. Door omstandigheden kon hij zijn werkzaamheden helaas niet meer uitvoeren. Sinds kort doet hij verschillende schoonmaakwerkzaamheden in het magazijn voor ons, naar volle tevredenheid. Mede door de begeleiding vanuit Werkplein Twente, hebben we er voor gezorgd dat hij nu helemaal op zijn plek is.”

Grootse opdracht voor de Rijksoverheid
Onder andere door het innovatieve karakter van het bedrijf, heeft Carel Lurvink een nieuwe opdracht binnengehaald: meer dan 600 gebouwen van de Rijksoverheid voorzien van sanitaire hardware, zoals handdoek- en toiletroldispensers. “Voor deze opdracht heeft de Rijksoverheid ons gevraagd te voldoen aan ‘social return’. Daarom kunnen er binnenkort wellicht nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ons terecht voor een baan. Werkplein Twente gaat ons daarin ondersteunen met het opzetten van een soort proeftuin, waarin we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek gaan bieden. Deze mensen gaan werkzaamheden uitvoeren die passen binnen ons huidige werkproces, zoals in- en ompakwerkzaamheden of werkzaamheden die huidige werknemers eenvoudig kunnen overdragen door middel van job carving.”

Naar verwachting start Carel Lurvink dit jaar nog met hun proeftuin. Floortje: “We zijn veel in gesprek geweest met Werkplein Twente hierover. Zij hebben ons in contact gebracht met een aantal andere bedrijven die iets soortgelijks hebben opgezet, zodat we konden zien hoe zoiets in zijn werk gaat. Na een jaar willen we de proeftuin gaan verduurzamen, dus evalueren hoe het is gegaan, welke kennis we hebben opgedaan en wat we eventueel kunnen verbeteren. Met als doel een bijdrage te leveren aan de participatie van verschillende doelgroepen.”

Samenwerken met maatwerk
De samenwerking met Werkplein Twente, ervaart Floortje als erg prettig. “Sinds een aantal jaren werken wij met hen samen. Als wij een nieuwe medewerker zoeken, kunnen zij een geschikte kandidaat aandragen. Ook helpen zij ons bij het sociaal ondernemen, het adviseren bij regelingen en subsidies en het faciliteren bij cursussen over het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door de samenwerking kunnen wij deze mensen beter inzetten en begeleiden. Dat we het samen doen, is erg fijn. Snel kunnen schakelen, een vast aanspreekpunt en duidelijke antwoorden op al onze vragen. Dat maakt dat wij telkens weer de samenwerking met Werkplein Twente opzoeken. Zo ook voor onze nieuwe opdracht bij de Rijksoverheid.”