Skip links

Wervingsactie voor Keolis Nederland werpt vruchten af

Keolis Nederland (voorheen Syntus) verzorgt het openbaar vervoer op de Veluwe in Gelderland, in Midden-Overijssel, in Twente, in de provincie Utrecht en de gemeente Almere. Keolis is regelmatig op zoek naar goede treinmachinisten. Voor deze functie is echter een opleiding vereist. Dit zorgt ervoor dat deze mensen niet altijd makkelijk te krijgen zijn. In samenwerking met Werkplein Twente is er een wervingsactie gestart. Het gevolg: na een intensieve opleiding, zijn er eind 2017 twintig nieuwe medewerkers gestart als treinmachinist.

Sinds dit jaar rijdt Keolis Nederland met haar gloednieuwe treinen op de trajecten Zwolle – Enschede en Zwolle – Kampen. Simon Buist van Keolis was om deze reden naarstig op zoek naar nieuwe treinmachinisten. “Ik heb Werkplein Twente gebeld met de vraag wat ze voor ons konden betekenen. Al snel bleek dat zij voor ons van grote waarde konden zijn. Zo zijn we samen een wervingsactie gestart. Het begon allemaal met het doorspitten van 5000 inschrijvingen via de werkmap. Dit is de online omgeving van het UWV voor werkzoekenden. Samen met Werkplein Twente hebben we vier informatiebijeenkomsten georganiseerd waaraan bijna 600 werkzoekenden deel hebben genomen. Zo’n 280 mensen uit deze groep hebben ook daadwerkelijk op onze functies gesolliciteerd. Uiteindelijk hebben we twintig mensen aangenomen”, vertelt Simon.

Werkplein Twente denkt mee en zoekt verder
Voor Keolis Nederland heeft de samenwerking met Werkplein Twente meerdere voordelen, laat Simon weten. “Ten eerste zoekt Werkplein Twente niet alleen geschikte mensen in Twente, maar ook buiten de regio. In hun zoektocht hebben ze niet alleen bij UWV werkbedrijven aangeklopt, maar ook contacten bij gemeenten benaderd. Samen met hen werd gezocht naar mensen die in de bijstand zitten. Het prettige aan de samenwerking met Werkplein Twente is dat we één vast contactpersoon hebben die ons altijd te woord staat.”

Opleidingstraject en voorselectie
Het tweede voordeel voor Keolis Nederland is dat in samenwerking met Werkplein Twente een opleidingstraject gestart kon worden. “Om machinist te kunnen worden zal een intensieve opleiding van vijf maanden worden gevolgd. Tijdens deze opleiding konden ze wel hun uitkering behouden. Je moet slagen om machinist te zijn; er was dus best wel een hoog risico. Het derde voordeel is dat Werkplein Twente al een voorselectie had gedaan. Wij hoefden dus geen mensen af te wijzen op basisvereisten.”

Brede leeftijdsgroep
Keolis Nederland vond het belangrijk dat er breed geworven werd. Daarbij moest een mooie verdeling in leeftijden komen. “We waren zeker niet alleen op zoek naar een jonge doelgroep. Ook 50-plussers zijn meer dan welkom. Het opleidingstraject kan voor sommige 50-plussers een lastig punt zijn. Velen hebben vaak in jaren niet meer aan opleiding gevolgd. Dan is het lastig om deze intensieve opleiding te doorlopen. Ook moet er een strenge psychologische test worden ondergaan. Maar ondanks dat werden zij van harte uitgenodigd om deel te nemen. Het is dan ook extra mooi om te zien dat iedereen die actief met opleidingen is gebleven, de machinistenopleiding ook gehaald heeft. Het bewijst weer eens dat het belangrijk is dat mensen zich blijven ontwikkelen, want ontwikkeling loont!”

“In 2018 willen we in samenwerking met Werkplein Twente weer een opleidingsklas van zo’n tien personen starten. Dit doen we om eventueel verloop preventief op te kunnen vangen”, besluit Simon Buist van Keolis Nederland.

Leave a comment