Tips bij solliciteren

Een goede verzorgde brief en CV zijn erg belangrijk als je gaat solliciteren. U krijgt namelijk maar één keer de kans om een goede eerste indruk te maken. Besteed hier dus voldoende aandacht aan. Hieronder geven we een paar tips voor het maken van een goed CV en het schrijven van uw sollicitatiebrief.

Tips voor het maken van een CV
 1. Maak het persoonlijk
  Maak een kort profiel waarin u kort iets over uzelf vertelt. Wat zijn uw kwaliteiten en wat kunt u ermee, en wat zijn uw ambities? Dit korte profiel kunt u kwijt onder uw personalia. Pas het ook eens aan aan de functie waarop u solliciteert!
 2. Een goede foto? Gebruik deze
  Beschikt u over een goede foto? Gebruik deze dan. Een foto van uzelf in sollicitatiekleding, met een glimlach is geschikt. Gebruik geen vakantiefoto’s.
 3. Kort, maar krachtig
  Maak uw CV niet te lang. Maximaal twee kantjes. De eerste pagina is het belangrijkste, dus zorg ervoor dat u uw meest recente ervaring het eerste noemt.
 4. Benoem uw competenties
  Competenties zijn vaardigheden. Benoem uw competenties in uw CV of brief. Een werkgever krijgt dan snel een beeld bij u. Een lijst met competenties vindt u hier.
 5. Trek de aandacht!
  Zorg dat uw CV opvalt. Dit kan door creatief om te gaan met de opmaakt. Op de site van Sollicitatielab vindt u mooie voorbeelden van een creatief CV.

Meer tips over het maken van een CV vindt u op werk.nl

Tips voor het schrijven van uw brief

In een sollicitatiebrief schrijft u waarom juist u geschikt bent voor de baan waarop u reageert. U laat iets zien van uw persoonlijkheid en motivatie.

Tips voor de opbouw van uw sollicitatiebrief vindt u op werk.nl.

Een uitgebreid stappenplan is te vinden op de site van carrieretijger.nl