Skip links

Ondanks arbeidsbeperking toch volwaardige medewerker bij de Belastingdienst

Als volwaardig medewerker aan de slag bij de Belastingdienst, dat kan toch niet met een arbeidsbeperking? Wel dus! Henk Huttinga, teamleider van de directie grote ondernemingen van de Belastingdienst, heeft samen met Linda de Wolf van Werkplein Twente onlangs twee mensen met een arbeidsbeperking ingezet. Deze mensen zijn vanuit Werkplein Twente bij de Belastingdienst in Twente geplaatst. En dat gaat om serieuze functies, namelijk jurist en fiscaal medewerker.

Henk vertelt: “Bij de Belastingdienst laten we graag zien dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt heel waardevol kunnen zijn. De eerste keer dat we iemand met een arbeidsbeperking in Almelo aannamen is inmiddels een paar jaar geleden. Dit was via een re-integratiebureau dat door het UWV was ingeschakeld. Omdat deze medewerker het zo geweldig deed is ze na een bepaalde periode volledig bij ons in dienst gekomen. Ze heeft onze ogen echt geopend!”

Volledig meedraaien in de teams
“De twee collega’s die we vanuit het UWV nu aan het werk hebben draaien bijna volledig mee in hun eigen teams. Bij de een is het re-integratietraject inmiddels bijna afgelopen. Ze gaat misschien nog meer uren draaien. De ander is net voortvarend van start gegaan en brengt nu al veel enthousiasme met zich mee. We hebben ontzettend veel vertrouwen in deze twee nieuwe medewerkers. Het zijn gewoon medewerkers als alle anderen, maar dan met een bepaalde achtergrond”, vertelt Henk.

Vertrouwensband met eigen coach
“Bij het aanstellen van de nieuwe collega’s hebben we eerst naar hun achtergrond gekeken. Dit doen we bij iedereen die een zekere afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Soms is het nodig om eerst voorlichting te geven over wat we bij deze collega’s wel of niet moeten doen. Verder hebben deze medewerkers een vertrouwenspersoon binnen ons bedrijf en een bedrijfscoach vanuit het UWV waarmee ze regelmatig contact hebben. De frequentie van dit contact laten we afhangen van de medewerker zelf. Ik kan me natuurlijk ook wel voorstellen dat hij of zij niet alles tegen mij wil of kan zeggen, daarvoor biedt de eigen coach de uitkomst. In de praktijk zien we echter dat ze ook graag naar mij toe stappen. De drempel om naar iemand toe stappen binnen ons bedrijf is dan ook laag.”

Directe versterking voor de Belastingdienst
De nieuwe collega’s zijn een regelrechte versterking voor de Belastingdienst. Daarvan is Henk overtuigd. “De nieuwelingen letten op details die lang zittende collega’s helemaal niet (meer) opvallen, dat is toch fantastisch? Verder proberen we ze zoveel mogelijk het normale ontwikkeltraject te laten doorlopen. Dit is deels vakinhoudelijk en verder op het gebied van ervaring opdoen en steeds moeilijkere materie oppakken. Waar nodig kunnen we dit op de persoon aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke scholing in plaats van klassikaal. Bij de door ons aangenomen medewerkers speelde dit echter niet. ”

Mensen op waarde inschatten en werkzaamheden aanpassen
Bij de Belastingdienst is heel bewust gezocht naar mensen die qua opleidingsniveau en richting aansluiten bij de werkzaamheden die zij moeten doen. We willen voorkomen dat ze ongelukkig worden van hun werk. Eventueel kunnen de werkzaamheden iets aangepast worden, zodat het toch mogelijk is om dit uit te voeren. “We vinden het heel belangrijk dat mensen in het begin niet onder druk worden gezet. Een aantal maanden wennen en kennismaken met collega’s en werkzaamheden geeft deze nieuwe medewerkers de rust die ze nodig hebben”, aldus Henk.

“We adviseren andere organisaties om eens met een andere blik naar je werkzaamheden te kijken. Dan kan het maar zo zijn dat door kleine aanpassingen of verschuivingen met taken er ruimte ontstaat voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo is het geen arbeidstherapie, maar een volledige bijdrage van volwaardige medewerkers!”

Leave a comment

X