Skip links

Word ook vrijwillige burgerwacht!

Glanerbrug lijkt de strijd tegen drugsoverlast te winnen. Mede dankzij dorpsbewoner Jeroen Sluik, die de Burgerwacht Glanerbrug opzette. Hij opende een Facebook-pagina en de reacties stroomden binnen. Inmiddels is Burgerwacht Glanerbrug dagelijks op straat. Ze zoeken nog vrijwilligers; is dat iets voor u?

Samenwerking met politie
Een burgerwacht kan weinig doen als de politie er niet achter staat. Daarom zocht Jeroen Sluik eerst contact met politie en gemeente. Sluik: ‘Drugsoverlast is niet genoeg reden voor de politie om met burgers samen te gaan werken. Wij moesten als burgerwacht laten zien dat we serieus zijn en goede afspraken willen maken. Dat hebben we gedaan met een ‘convenant’: een vrijwillige overeenkomst. Daarin hebben we afgesproken:
– Dat de Burgerwacht in de gaten houdt wat er op straat gebeurt.
– Dat we de politie bellen als we iets verdachts zien.
– Dat de politie ons direct komt helpen, als ze de handen daarvoor vrij hebben.

Niemand weet wie de burgerwachten zijn
De Burgerwacht bestaat nu uit ongeveer 22 mensen. Alleen de Burgerwacht zelf weet wie dit zijn. Het is belangrijk dat verder niemand weet wie er bij de Burgerwacht werken. Sluik: ‘Zo voorkomen we dat onze mensen bedreigd kunnen worden. Alle vrijwilligers werken eraan om Glanerbrug veiliger te maken. Dan moeten wij hun veilig houden! Elke avond gaan er burgerwachten op pad om drugsdealers te betrappen. Sommigen gaan lopend, anderen op de fiets en weer anderen met de auto. We hebben teams van twee mensen, maar ook teams van drie of vier mensen. Er werken hier mannen en vrouwen, die we soms als ‘stelletje’ de straat op sturen. Dat doen we allemaal zodat onze burgerwachten steeds anders zijn. Dan vallen ze niet op.’

Dealers kiezen elke keer dezelfde plekken
De Burgerwacht is nu een maand of vijf actief. Ze weten precies op welke plekken drugsdealers graag komen. Sluik: ‘Drukke plekken zijn populair, zoals een winkelcentrum. Hier gebeurt veel en vallen zij niet op. Het gaat ook heel snel: er staat een auto geparkeerd, daar stopt een scootertje naast en ze geven elkaar iets. Binnen een paar seconden is het gebeurd. Maar ze gaan ook naar plekken waar het juist rustig is en ze gebruiken woningen of andere gebouwen. Een paar van die gebouwen heeft de politie al een tijdje afgesloten, in opdracht van de burgermeester. Maar die zijn nu weer open en dan begint het opnieuw.’

Wat te doen bij een drugsdeal?
Het is niet de bedoeling dat burgers in gevaar komen. Als de Burgerwacht een drugsdeal ziet gebeuren, grijpen ze niet in. Sluik: ‘Wij kijken goed hoe mensen eruitzien en proberen nummerborden te onthouden. Die informatie geven we door aan de politie. Zij kunnen pas iets tegen een dealer beginnen als ze bewijs hebben. De politie moet het dus zelf zien gebeuren. Wij laten weten waar ze moeten zijn en op welke mensen en voertuigen ze moeten letten.’

Word ook vrijwillige burgerwacht! 
De burgerwacht zoekt nog vrijwilligers. Als u zich aanmeldt, komt de coördinator langs om uit te leggen hoe alles werkt. In het kort: u moet in Glanerbrug wonen en de politie wil nakijken wie u bent. Zij doen een lichte screening. Binnenkort krijgen alle burgerwachten ook een training van de politie. Als burgerwacht hebt u per avond 1,5 tot 2 uur dienst. U kunt elke maand via de mail doorgeven op welke avonden u wel of niet kan.
Is dat iets voor u? Stuur de burgerwacht dan een privébericht via Facebook, of mail naarinfo@burgernet-glanerbrug.nl. Geef uw naam, telefoonnummer en mailadres door, dan neemt Burgerwacht contact met u op.

Vrijwilligerswerk doen met een bijstandsuitkering
Als u een bijstandsuitkering heeft mag u vrijwilligerswerk doen. Dat is geen probleem. Er is altijd iets te vinden wat bij u past. Via vrijwilligerswerk kunt u leuke mensen leren kennen en nieuwe dingen doen. Het staat ook goed op uw cv. Wilt u graag meer weten? Neem dan contact op met uw contactpersoon. Of bel met het Gemeentelijk contactcentrum via 053 – 481 7800.

Ik ben geen burgerwacht, maar ik zie wel dealers
Wat te doen als u iets verdachts ziet gebeuren in Glanerbrug? Spreek mensen nooit aan, maar:
– bel de politie op 0900-8844.
– laat het de burgerwacht ook weten. Dat kan via FacebookTwitter en e-mail.
– bel in geval van nood direct 112.

Leave a comment